Tutoriale

Ai un router MikroTik și o conexiune PPPoE de la provider. Cum să accesezi internetul?

Ai un router MikroTik și o conexiune PPPoE de la provider. Cum sa te conectezi la RDS UPC Telekom?

Mikrotik RouterBoard setare PPPoE conexiune internet RDS, Telekom, UPC

Dacă tot vorbim de trend, dorim să avem conexiune wireless de calitate, să stăm pe net și să ne tot lăudăm că la mine merge cel mai ok. Prietenii ți-au recomandat MikroTik, l-ai comandat, a venit coletul, dar îți dai seama că nu prea înțelegi cum să-l faci să meargă, te pierzi în meniul bogat.Ei stai puțin că îți venim în ajutor. Acest tutorial este pentru tine, pentru că știm exact care este problema.Fă-te comod și să-i dăm drumul.

1. Aspectul fizic și prima întâlnire:

La prima vedere nu este nimic neobișnuit. În cutie deobicei vei găsi tot ce este necesar, mai puțin un patch-cord. Asigură-te cu un patch-cord. Este bun oricare se vinde la orice magazin doar să fie UTP/FTP CAT5 sau CAT 6 cu mufă RJ-45. Patch Cord CAT6 UTP/FTP.

patch-cord

Deci rutere MikroTik au forme diferite. Cele mai căutate modele pentru casă sunt RB952-5ac2nD (HAP AC Lite), RB941-2nD (Hap Lite). Pretul lor începe de la 99 Lei și ceva modele mai performante hAP AC RB962UiGS-5HacT2HnT (HAP ac), prețul lui fiind de la 550 Lei.Astăzi vom alege un model clasic HAP ac Lite. Are aspect destul de frumos, funcționează pe două benzi wireless atât 2.4 GHz standardele IEEE 802.11 b/g/n și 5 GHz standardele IEEE 802.11 a/n/ac. Viteza de acces la internet va fi limitată la 100Mbps, cauzată de limita interfeței Ethernet.

RB952-5ac2nD hap ac lite

Așadar, acest router are 5 porturi Ethernet și două interfețe wireless. Că să ne conectăm la el folosim un patch cord. Care îl vom conecta în porturile 2-5, iar portul Ether 1 îl vom lăsa pentru conexiune la internet, adică se va conecta cablul ce vine de la Internet Service Provider.În cazul când providerul distribuie IP prin DHCP este deajuns să fie conectat cablul în portul 1, pentru că din fabrică vine presetat.Dacă avem conexiune PPPoE atunci va trebui să ajustăm nițel.2. Conectare la RouterBoard.a. Opțiuni de conectare avem mai multe, WebBox unde în browser (IExplore, Safari, Mozilla Firfox, Opera, Chrome) culegeți adresa 192.168.88.1, user este admin parola: fără parolă). WinBox  aplicație oferită de MikroTik pentru administrarea RouterBoard, CCR și CRS. Descărcați ultima versiune (la momentul scrierii acestui articol era versiune 3.11).

Lansați aplicația.

Winbox-on-desktop

După lansarea aplicației ar putea Windows să vă ceară permisiunea să rulați din numele Administratorului. Aplicația este sigură și nu este cazul să vă panicați.Pornim Winbox. Aplicația rulată va avea interfața următoare.

În taburile din partea de jos alegeți meniul NEIGHBORS. Apăsați pe adresă MAC Address, apoi butonul CONNECT. 3. Setăm conexiunea PPPoE.Conexiunea PPPoE se va seta urmând pașii:

In stânga este meniul principal, de unde alegem opțiunea PPP. Se va deschide o fereastră nouă. În tabul Interface, apăsăm butonul Plus (+), și selectăm PPPoE Client.

(vezi imaginea următoare)

Meniu PPP RouterOS

 

 

 

 

 

 

 

 

În final vom obține o conexiune pppoe și dacă toate date furnizate de Internet Service Provider sunt corecte atunci în fața conexiunii va aprea litera R.

 

 

In final să nu uitați să adăugați regula de NAT.

In New Terminal adăugați regula:

/ip firewall nat add chain=srcnat out-interface=pppoe-out1 action=masquerade

Dacă nu va reușit vă punem la dispoziție un script care îl puteți copia în linie de comandă și să rezolvați rapid problema. Va trebui doar să schimbați userul și parola. Pentru a putea primi scriptul trimite-ți un email la office @ academia-mikrotik.ro cu modelul routerului și primiți în scurt timp scriptul necesar, iar un apel telefonic vă ajută să îl setați rapid.

10 comentarii la „Ai un router MikroTik și o conexiune PPPoE de la provider. Cum să accesezi internetul?

 1. hello,
  Exista vre-o setare ca sa permita unui RouterBoard 450g sa functioneze la paramentrii gigabit pentru conexiunea pppoe ?
  Cred ca este ceva gen „fast path” dar nu stiu cum se seteaza si mai ales daca este posibil pentru RB450g.
  Multumesc anticipat.

  1. Da, intr-adevar fast track va ajuta, dar trebuie sa intruneasca anumite conditii. iar daca exista NAT atunci fast track nu permite oricum de a obtine gigabit, dar va apropiati de gygabit. In rest aveti de ajustat si MTU pentru conexiunea PPPoE din cate imi amintesc RDS foloseste echipamente ce permite pana la 1480 byte MTU.

 2. Buna, m-ar interesa daca se poate conecta hap mikrotick ac prin portul sfp la fibra optica digi printr un modul direct pentru a exclude ont urile digi? va multumesc

  1. Digi foloseste tehnologia GPON, efectiv trebuie sa folositi module GPON. Dar din cate stiu RDS nu accepta.

 3. Buna seara! Am un Router MikroTik RB951 G-2HnD si vreau sa-l instalez ptr. reteaua Digi-RDS.
  Este cineva disponibil din cunoscatori..ptr. instalare . Contra cost. Va multumesc . O seara buna!!!

  1. IP se pot oferi oricare. Doar ca in cazul cand folositi IP Publice oferite de ISP (sau daca singur sunteti ISP si detineti o clasa de adrese publice cu AS propriu, sau inchiriat de la un alt ISP) IP vor fi accesibile de oriunde, in cazul unei companii sau home user atunci se recomanda utilizarea IP private ( sunt gratuite).

 4. 1. Apare client is on slave interface (desi banuiesc ca nu modifica nimic din capacitatea routerului)
  2. Cum as putea conecta o camera cu ip sa pot sa o accesez de pe telfon sau de pe internet din alt loc ?
  Am asa ceva… Access Point MikroTik RBD52G-5HacD2HnD-TC hAP ac2 AC1200 L4 128MB RAM 5 x Gig LAN 802.11ac USB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.