academia mikrotik România este partener autorizat Mikrotikls SIA, Licență trainer TR0248.

Comunicarea WIFI primește cel mai mare upgrade din ultimii 20 de ani.

În câteva luni accesul la internet prin wireless va fi mult mai facil. Comisia Federală de Comunicații a votat astăzi pentru a permite un spectru în banda de 6GHz pentru utilizare fără licență. Același de reglementare go-ahead care vă permite router-ul de peste 2.4GHz și 5GHz benzi. Aceasta înseamnă că există acum mai mult spectru wireless deschis. Mult mai mult – că routerele pot utiliza pentru a difuza semnale Wi-Fi. Odată ce noul spectru este liber pentru utilizare oficial. Companiile producătoare de echipamente pot începe să își refacă liniile de producție. Maximum într-un an vom avea dispozitive din noua generație WiFi 6.

Acesta este cel mai mare spectru de frecvențe radio eliberat vre-o dată din 1989 când a fost permis 5Ghz.

Ce avantaje avem?

În primul rând scăpăm de congestie. Acest lucru va permite ca routerele să emită într-un spectrul mai larg având mai multe lățimi de bandă. Și chiar pentru o lățime de banda de 20/40/80/160 Mhz congestia va fi mult mai mică.

Este de așteptat ca 6 Ghz să fie cu lațime de bandă de 160 Mhz. Cu toate astea vom avea două canale ce nu se suprapun.

Producătorii de echipamente promit și viteze mai mari.

Compania Mikrotik de ceva timp produce echipamente în 6 Ghz. Este vorba de seria SXT, dar până la moment piața de desfacere era doar Russia. Consider că echipamentele Mikrotik in 6 Ghz nu ar trebui să se lase mult așteptate. Mai ales că și celelalte echipamente din 5 Ghz deja putea emite până în 6100Mhz.

Viteza teoretică pentru tehnologia de WiFi 6 este considerată 9600Mbps. Este destul de impunătoare mai ales că la moment echipamentele ce ating așa viteze costă aproximativ 4000$ per link PtP.

Pentru AP, sunt presupuse viteze de până la 1200Mbps pentru laptop și telefon, dar vor fi necesare mai multe dispozitive pentru a păstra aceiași viteză pentru suprafețe similare în 5Ghz.

Cand ne putem aștepta la noile dispozitive pe piață?

Primul val de dispozitive care utilizează Wi-Fi de 6GHz este așteptat în ultimul trimestru al anului 2020, potrivit lui Robinson. Dar implementarea ar trebui să înceapă cu adevărat la începutul anului 2021, când Alianța Wi-Fi începe să ofere un program de certificare pentru dispozitivele Wi-Fi 6E.

FCC a aprobat WIFI6E.

Producătorii s-au pregătit pentru acest moment. Deja, chipmaker Broadcom a anunțat un cip mobil Wi-Fi 6E. Qualcomm a spus că este gata să accepte 6GHz Wi-Fi în produsele wireless next-gen. Și Intel a spus că va avea cipuri gata pentru ianuarie 2021.

Două mari companii de router, Linksys și Netgear, au semnalat că sunt la bord. Și Apple a spus anterior aprobarea FCC “stabilește cursul pentru următoarea generație de rețele Wi-Fi.”

După smartphone-uri, el se așteaptă ca tabletele să fie urmate, cu adoptarea în televizoare probabil în 2022.

Chiar acum, este posibil să vezi eticheta “Wi-Fi 6” pe cutie. Acest lucru este excelent pentru moment, deoarece înseamnă că dispozitivul acceptă cel mai recent standard Wi-Fi.

Va funcționa dispozitivul pe standardul vechi?

Dar “Wi-Fi 6” înseamnă că dispozitivul funcționează în continuare pe același spectru vechi. Astfel încât începând cu sfârșitul acestui an, veți dori să începeți să căutați eticheta “Wi-Fi 6E”. Asta înseamnă “Wi-Fi 6 extins în banda de 6GHz. ” Este (relativ) numele de consum-friendly veți vedea pe telefoane, laptop-uri, routere, și alte gadget-uri care acceptă 6GHz Wi-Fi.

Toate dispozitivele Wi-Fi 6E ar trebui să fie compatibile unele cu altele și compatibile cu orice router aveți deja acasă. Cel mai important lucru de știut, este că nu veți vedea beneficiile de 6GHz până când nu cumpărați un router Wi-Fi 6E. Șansele sunt, acestea vor fi unele dintre primele produse pentru a lovi pe piață.

Partea cea mai nasoală pentru Europeni este că FCC a deschis doar pentru SUA, pentru Europa încă proiectul este în discuție, ce ar putea tărăgăna implementarea după 2021.

error: Content is protected !!